Eucalyptus pauciflora niphophila Bark
Forside


Småtandet eukalyptus

Eucalyptus subcrenulata

Dette er en usædvanlig eukalyptus. Den ligner ved første øjekast slet ikke et eukalyptustræ. Den er tæt, har ofte grene til jorden og skinnende grønne blade. Men, når man knuser et blad afslører den karakteristiske stærke eukalyptusduft at den er god nok. Alene bladenes skarpe og fine eukalyptusduft er grund nok til at dyrke denne beskedne men dejlige eukalyptusart. Det er næsten umuligt at gå forbi den i haven uden at snuppe et par blade. Ungdomsbladene er velegnede til blomsterarrangementer og når træet bliver ældre får det en flot flerfarvet bark.
Småtandet eukalyptus udgør en lille gruppe af 3 nærtstående arter der ud over denne art består af den lille og langsomtvoksende dværg-eukalyptus (Eucalyptus vernicosa) der gror højst oppe i bjergene samt den store og hurtigtvoksende tasmansk gul eukalyptus (Eucalyptus johnstonii) der gror længere nede. Småtandet eukalyptus gror i mellemzonen mellem de to andre arter.

Oprindelse:
Tasmanien.
Højde i hjemlandet:
Op til 18 meter.
Ungdomsbladene
er ovale til runde, små og mørkegrønne. De har ofte røde kanter og de er gode til blomsterarrangementer. De nye blade har tit en smuk brunrød farve.
Voksenbladene er tykke og skinnende mørkegrønne, hængende, ovale- til lancetformede men ikke seglformede. De er med eller uden spids, har tydelige nerver og let bølgede kanter.
Duften fra bladene er stærk, skarp og dejlig.
Blomsterne
er hvide eller flødefarvede. Der er 3 knopper i hver bundt. Frugten er mindre end hos tasmansk gul eukalyptus (op til 9 x 6 mm).
Barken på ældre træer er flot og glat. Den skaller af så den farverige underbark fremtræder med orange, gulligbrune, og grønne nuancer i felterne.
Veddet er værdifuldt, men arten er ikke kommercielt dyrket da træet ikke bliver højt og tykt nok.
Frosttolerance: Småtandet eukalyptus tåler ned til ca. -14 °C.


Billeder

Træer
Træ. Småtandet eukalyptus. Eucalyptus subcrenulata. Wisley Garden, England. 2009
19 år gammelt træ i Wisley Garden i
England. 2009.

Ungdomsblade
Småtandet eukalyptus. Eucalyptus subcrenulata. Ungdomsblade1. Gråsten. 2009  Småtandet eukalyptus. Eucalyptus subcrenulata. Gråsten. 2009. Ungdomsblade1
Ungdomsbladene kan være ret forskellige og kvistene mere eller mindre firkantede. Til venstre ses et eksempel på helrandede blade og til højre tandede (crenulerede) blade. Begge planter er fra samme frøparti. Gråsten. 2009.

Voksenblade
Småtandet eukalyptus i Botanisk Have i København. Eucalyptus subcrenulata
Skinnende mørkegrønne voksenblade. Botanisk
Have i København. 2008.


Frugter
Frugter på småtandet eukalyptus. Eucalyptus subcrenulata. Wisley Garden, England. 2009

Bark

Bark på småtandet eukalyptus. Eucalyptus subcrenulata. Wisley Garden, England, 19 år gammel. 2009
19 år gammelt træ. Wisley Garden, England. 2009.


Næste art


Højderekorder

 

Forside

www.eucalyptus.dk   -   Eukalyptus i Danmark

Copyright Martin Reimers 2023                   Tlf.: 53 80 19 58                  E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk