Eucalyptus pauciflora niphophila Bark
Forside


De andre rekorder

- de smukkeste, hurtigste, ældste og tykkeste!

De smukkeste eukalyptustræer i Danmark
Det er svært at afgøre hvilket træ der er eller har været det smukkeste i landet da skønhed hverken kan måles eller vejes, Men, her er nogle forslag...


1. Sne-eukalyptus (ssp. debeuzevillei) i Sønderborg

I Sønderborg voksede en sne-eukalyptus der blev sået i 1996. Sne-eukalyptus har ualmindelig smukke blade, blomster og bark. Alle disse kvaliteter kom fuldt ud til sin ret hos træet i Sønderborg. Det drejede sig om underarten debeuzevillei.
Træet frøs ihjel i de hårde vintre 2010-2013.

Et af de smukkeste eukalyptustræer i Danmark. Sne-eukalyptus. Eucalyptus pauciflora ssp. debeuzevillei. Sønderborg      1
Det perfekte træ for den mindre have:                       Gunnars træ fik hvert år de
Sne-eukalyptus. Gunnar Hounsgaard ved sit smukke      mest vidunderlige blomster man
træ. Sønderborg, 2008.                                            kan tænke sig. Store og hvide i tætte
                                                                           bundter. Sønderborg den 1. juni 2009.


2. Spinning eukalyptus i Århus

Spinning eukalyptus er smuk med sine ofte cirkulære sammenvoksede ungdomsblade. Den er temmelig frosthårdfør, får en dejlig bark og karakteristiske lancetformede voksenblade. Den er let at få til at blomstre.
Nok bliver spinning eukalyptus ikke helt så smuk som sne-eukalyptus, men dette træ scorede ekstra point da det spillede fint sammen med husets arkitektur bag ved og da det kunne nydes fra villavejen af forbipasserende. Træet frøs ned til 1 meter over jorden i vinteren 2009/2010 og døde sandsynligvis året efter.

Et af de smukkeste eukalyptustræer i Danmark. Spinning eukalyptus. Eucalyptus perriniana. Risskov, Århus
Den smukke spinning eukalyptus i haven hos Ingrid og
Roald Rasmussen på Tranevej i Risskov ved Århus. 2009.1. Sne-eukalyptus (ssp. niphophila) i Sønderborg

Så er vi tilbage ved sne-eukalyptus igen. Denne gang af underarten niphophila. Den minder meget om underarten debeuzevillei. Læg mærke til træet nedenfor. Det har en dejlig asymmetrisk vækst. Flotte tykke grønne blade og smukke røde stængler. Om sommeren får det desuden de mest pragtfulde hvide blomster. Det egner sig fortræffeligt til mindre haver. Træet døde i vinteren 2009/2010.


Eucalyptus pauciflora ssp. niphophila. Sne-eukalyptus. Soenderborg. 2009
Dette træ voksede hos familien Matzen i Sønderborg. De havde hjembragt frø fra Australien som blev sået 5 år før billedet blev taget. Selv om træet var ungt, havde det allerede afskallet yderbark der afslørede den smukke hvidlige underbark. Desuden havde træet sat blomsterknopper i 2009 hvor billedet er taget. Desværre nåede det ikke at blomstre da det frøs ihjel i vinteren 2009/2010.Det hurtigst voksende eukalyptustræ i Danmark

Gunnit-eukalyptus (Eucalyptus gunnii x nitens i Gråsten)
Blandt de registrerede træer, som er mere end 5 meter høje og har groet mere end 5 år udendørs, er det træ, der har haft den hidtil største årlige tilvækst, den gunnit-eukalyptus der vokser i undertegnedes have. Træet blev sået foråret 2002 og var 8 år senere, i vinteren 2009/2010 11,7 meter højt. Det vil sige en årlig gennemsnitlig tilvækst på 1,5 m. Træet frøs ned til jorden samme vinter, skød svagt igen og døde næste kolde vinter.
Træet stod lunt op ad en sydvestvendt mur i Gråsten, så vækstforholdene var ideelle.

Gunnit-eukalyptus. Eucalyptus gunnii x nitens. Graasten     Gunnit-eukalyptus. Eucalyptus gunnii x eucalyptus nitens. Graasten
På to somre voksede træet fra 7 til næsten 12 meter i højden.
Fotos fra vinteren 2007 og efteråret 2009.Gunni-eukalyptus på Overgaard Gods

En anden rekord skal nævnes selv om det ikke vides om træet blev over 5 m eller mere end 5 år gammelt. Det var en gunni-eukalyptus der blev sået på Overgaard Gods ved Mariager Fjord den 19. april 1972. Et år og seks måneder senere var den på friland nået op på hele 4 meter og 32 cm. Det giver en årlig tilvækst på 2,9 meter! Se billederne nedenfor.


Stor gunni-eukalyptus. Eucalyptus gunnii på Overgaard Gods 1973 Gunni-eukalyptus med voldsom tilvækst. Eucalyptus gunnii på Overgaard Gods 1973
Steffen Apollo foran rekordtræet på Overgaard Gods.
Foto: Peter ApolloDet ældste eukalyptustræ i Danmark

Gunni-eukalyptus i Nordborg på Als, sået 1992.
Det hidtil ældst kendte danske eukalyptustræ var en gunni-eukalyptus i Nordborg der voksede hos Lisbeth og Henry Godbersen. Det nåede at blive 19 år gammelt inden det væltede i en storm i foråret 2011. Træet klarede sig usædvanligt nok uskadt igennem den hårde vinter 2009-2010. Det blev købt i A-Z i Sønderborg i 1993 og må derfor formodes at være sået i 1992. Herefter overvintrede det indendørs i ca. to år og blev plantet ud omkring 1995. De første år blev det vinterdækket udendørs men klarede sig siden uden vinterdækning.

Det ældste eukalyptustræ i Danmark. Gunni-eukalyptus. Eucalyptus gunnii. Nordborg, 2009.
Danmarks ældst kendte eukalyptustræ. Sået 1992.
Nordborg på Als, 2009.
Det tykkeste eukalyptustræ i Danmark

Gunni-eukalyptus på Sydals med en diameter på 18 cm

Det tykkeste eukalyptustræ i Danmark var gunni-eukalyptustræet hos Heidi Baumann på Sydals fra 1997. Det overhalede i løbet af 2009 gunni-eukalyptustræet i Botanisk Have fra år 2000 med  2 cm så det nåede op på 18 cm i diameter i brysthøjde (1,3 meter over jorden). Det svarer til en omkreds på ca. 57 cm. Træet frøs ihjel i vinteren 2009/2010.


Forside

www.eucalyptus.dk   -   Eukalyptus i Danmark

Copyright Martin Reimers 2023                   Tlf.: 53 80 19 58                  E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk