Eucalyptus pauciflora niphophila Bark
Forside


Eukalyptusdyrkning i vores nabolande

Sverige
Generelt er klimaet for koldt i Sverige til at dyrke eukalyptus.
Dog er de kystnære dele af Skåne, bl.a. omkring Malmø lige så egnede som Sjællands kystområder med gennemsnitstemperaturer i koldeste vintermåned på ca. 0 °C. I følge Björn Aldén fra Botanisk Have i Göteborg findes der eukalyptus i en hel del private haver i Skåne. Ja, selv i Blekinge og Småland dyrkes der eukalyptus. Således var der bl.a. en sne-eukalyptus (ssp. niphophila) i Blekinge der blev ca. 5 meter høj, men døde i den kolde vinter 1996. I Småland har man i Johnérs Trädgård haft en sne-eukalyptus (ssp. debeuzevillei) siden 2003.
I Bohuslen dyrkes der enkelte steder eukalyptus. Således har man flere gange haft forskellige arter på friland i Botanisk Have i Göteborg (-0,5 °C i koldeste vintermåned) men de er ifølge Björn Aldén alle døde efter nogle år. Ca. 20 km nord for Uddevalla et stykke fra kysten er det lykkedes Roland Gustavsson at få en sne-eukalyptus (ssp. niphophila) op i 3 meters højde før den døde i en vinter med ned mod -16 °C. 
Man må forvente at eukalyptus kan klare sig enkelte milde vintre på Øland og Gotland i Østersøen hvor havet mildner vintrene og gennemsnitstemperaturen ved kysterne ligger på ca.   -1,0 °C.


Norge
I Norges milde og regnfulde klima langs sydvestkysten i området ved Bergen og Stavanger, hvor Golfstrømmen slår ind, er det muligt at dyrke adskillige arter eukalyptus. I resten af Norge kan det stort set ikke lade sig gøre. I Nautesund Plantesalg ca. 80 km nord for Bergen i ovennævnte område er gunni-eukalyptus blevet 8 meter høj, har blomstret og sat frø.
På en af de mindre øer ud for Stavanger findes der en fantastisk eksotisk have der hedder Flor og Fjære. Her er der flotte eukalyptustræer og mange andre eksotiske træer og buske. I dette område er vinterklimaet mildere end i Danmark. Også i Stavangers Botaniske Hage kan man se forskellige større eukalyptustræer.
Gennemsnitstemperaturen i dette område for årets koldeste måned, januar, ligger på ca. -0,5 °C.


Tyskland
I Tyskland er dyrkning af eukalyptus ret udbredt i de sydlige egne og langs vadehavskysten (1,0 °C i januar). I den indre og østlige del af landet er vintrene koldere og man ser kun eukalyptus hist og her (-0,5 °C til -1,5 °C). Langs Østersøen mildner havet og klimaet minder om dansk klima (0 °C). Her vinder forsøg med dyrkning af eukalyptus frem.
Interessen for eukalyptusdyrkning er stor i Tyskland og der findes både tyske bøger og et tidsskrift om eukalyptusdyrkning samt frøhandler og planteskoler der sælger eukalyptus.
Især i botaniske haver i det sydlige Tyskland kan man se flotte eukalyptustræer på over 10 meters højde.

Gunni-eukalyptus  Eucalyptus gunnii  Eckernförde
Den tyske by Eckernförde ligger lige syd for den danske grænse nær Flensborg
.
I en smal rabat på Berliner Strasse, var der plantet en gruppe gunni-eukalyptus i 2009. De trivedes glimrende få meter fra fjorden, men døde sandsynligvis i de følgende kolde vintre.



Storbritannien
Klimaet i England, Skotland, Wales og Nordirland er meget mildere om vinteren end det danske klima. Øerne ligger omgivet af hav med den lune Golfstrøm der mildner klimaet om vinteren. Selv i det nordlige Skotland, som ligger nord for Skagen, er gennemsnitstemperaturen for januar måned ved kysterne på hele 2,5 °C. Bevæger man sig syd på stiger temperaturen til 3,0 °C i det midterste England, 4,5 °C i London (omtrent som Paris, Lyon og Madrid) og hele 6 °C ved Lands End i det sydvestlige hjørne af England.
Det betyder at mere end 20 arter eukalyptus kan udvikle sig til store træer i Storbritannien. Således har man i Storbritannien målt højder på 35 meter (gunni-eukalyptus, Eucalyptus gunnii), 38 meter (urne-eukalyptus, Eucalyptus urnigera) og 42 meter (alpin eukalyptus, Eucalyptus delegatensis). Helt op i det nordlige Skotland trives en række arter glimrende.
Dyrkning af eukalyptus startede allerede før 1850 i England. I 1880´erne blev det mere udbredt og der findes endnu en række imponerende eukalyptustræer fra før år 1900 i England. De seneste 30 år er det blevet meget almindeligt at dyrke eukalyptus i mange haver og tilmed i enkelte skovbevoksninger. Faktisk så almindeligt i engelske haver at der er startet en modreaktion. Hør blot hvad en australier bosiddende i England har skrevet:
"Hvis gud havde ønsket at der voksede eukalyptus i England så havde han også forsynet landet med koalabjørne og kænguruer!"... Eukalyptustræer ser simpelt hen ikke rigtige ud her. Det gælder specielt om vinteren når de skiller sig ud som store plastik-dekorationer i det grå vinterlandskab. Men, fortvivl ikke, der er en ting disse besættere fra fjerne regioner er gode til: Fæld dem og gem grene og blade til næste gang du skal grille. Som enhver australier vil fortælle dig, er der intet som burger eller grillet lam tilberedt i den aromatiske duft af eukalyptus."
Hvis man vil se store eukalyptustræer i England kan de findes i mange offentligt tilgængelige herregårdsparker. Jo længere man bevæger sig syd og sydvest på i landet jo flere arter kan man møde. En god ide er det at besøge Kew Gardens i London hvor man bl.a. kan se store træer af sne-eukalyptus (Eucalyptus pauciflora), spinning eukalyptus (Eucalyptus perriniana) og bjerg-eukalyptus (Eucalyptus dalrympleana). Er man i England bør man ikke snyde sig for et besøg i Wisley Gardens der er stor og imponerende samt rummer en rig samling af ældre og yngre eukalyptustræer.



Holland
I Holland er klimaet atlantisk med længere somre og mildere vintre end i Danmark. Men af og til blæser der iskold luft ind fra Mellemeuropa om vinteren. Derfor ser man stort set ingen eukalyptustræer i Holland og besøg i diverse botaniske haver og arboreter er mht. eukalyptus en skuffelse.

Eucalyptus gunnii, gunni-eukalyptus. Hortus Botanicus i Leiden, Holland. 2009
En gunni-eukalyptus i den
spændende og ældgamle
botaniske have Hortus Botanicus
i Leiden. 2009.

Forside

www.eucalyptus.dk   -   Eukalyptus i Danmark

Copyright Martin Reimers 2023                   Tlf.: 53 80 19 58                  E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk