Eucalyptus pauciflora niphophila Bark
Forside


Historiske oplysninger om eukalyptusdyrkning i Danmark

Indledning
Hvornår de første hårdføre arter blev plantet ud på friland i Danmark er usikkert. Der har givetvis været enkelte entusiaster som har forsøgt før 1970-erne. De er måske blevet inspireret fra England hvor eukalyptus gror mange steder og har været dyrket siden 1800-tallet.


1920-1970
Ser man i gamle danske havebøger anbefales febertræ (Eucalyptus globulus) som koldhusplante og til sommerudplantning helt tilbage fra Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon i 1920. Permanent udplantning af hårdføre arter er ikke nævnt.


1970´erne. Det store forsøg med eukalyptus
I 1970´erne skete der pludselig noget. Et stort forsøg blev sat i gang i 1972 af den iderige og kendte godsejer og modstandsmand Flemming Juncker på Overgaard Gods ved Mariager Fjord.
Læs den spændende historie her.


Ca. 1977. Arboretet i Hørsholm
Omkring dette årtal blev en spinning eukalyptus (Eucalyptus perriniana) plantet ud på friland på Arboretet i Hørsholm. Den voksede godt til og nåede tilmed at blomstre inden den døde i vinteren 1982/83.


1979. Havens Planteleksikon
Så sent som i 1979 blev eukalyptus på friland ikke nævnt med et ord i to-bindsværket Havens Planteleksikon om danske træer og buske. På dette tidspunkt har der derfor næppe været lavet ret mange forsøg med hårdføre arter i Danmark ud over Flemming Junckers, og succes´en har givet vis været lille med de forsøg der blev gjort.


1984. Haven
I nr. 2 af tidsskriftet "Haven" fra 1984 skrev Jørgen Bech-Andersen en artikel om eukalyptus. I artiklen sluttede han af med at omtale at "cider gummitræ" (gunni-eukalyptus, E. gunnii) trivedes udmærket på en lun terrasse men at den på trods af vinterdækning ofte frøs ned. Jørgen Bech-Andersen nævnte at han havde set et "australsk snegummitræ" (sne-eukalyptus, E. pauciflora ssp. niphophila) i England som måske kunne trives i en lun krog i Danmark.


1980´erne. Eukalyptus til salg i danske planteskoler
Fra starten af 1980´erne begyndte flere danske planteskoler at forhandle hårdføre eukalyptus. I Sønderborg Planteskole, der var kendt for sit store og eksotiske sortiment af træer og buske, solgte man eukalyptus fra starten af 1980´erne. Det var blandt andet gunni-eukalyptus (E. gunnii). Den ene af de tidligere ejere, Jørgen Thagaard, har fortalt at alle planteskolens eukalyptus døde i de kolde vintre i 1980´erne selv om de blev overvintret i koldhus. Flere af dem var da 2-3 meter høje.
På Assens Planteskole, der også havde et stort udvalg af spændende træer og buske, importerede man frø fra 5-6 forskellige arter direkte fra Tasmanien. 3 af disse arter spirede og blev salgsklare fra midten af 1980´erne. Det drejede sig om gunni-eukalyptus (E. gunnii), spinning eukalyptus (E. perriniana) og tasmansk sne-eukalyptus (E. coccifera). Gunni-eukalyptus (E. gunnii) og sne-eukalyptus (E. pauciflora ssp.) solgte Assens Planteskole endda før dette tidspunkt som 70-100 cm. høje planter.1996. Træer i Nordeuropa
I ovennævnte bog af Alan Mitchell nævner afdøde arboretforstander Søren Ødum at der har kunnet ses nogle få eukalyptusarter fra høje bjergområder frit udplantet flere steder i Danmark. To af arterne var gunni-eukalyptus (E. gunnii) og sne-eukalyptus (E. pauciflora ssp. niphophila) der bl.a. blev udplantet på Arboretet i Hørsholm. Det nævnes også at tasmansk sne-eukalyptus (E. coccifera) har været dyrket på Arboretet og på Ålholm Gods på sydkysten af Lolland.
Formuleringen ovenfor tyder på at træerne alle var døde i 1996.


1990´erne. Eukalyptus vinder frem i haverne
Så er vi nået frem til tidspunktet hvor eukalyptus dukkede op hist og pist i danske haver.
Det hollandske frø- og plantefirma, Bakker, solgte gunni-eukalyptus (E. gunnii) i Danmark fra 1990´erne.


2000-2010. Milde vintre og mange eukalyptus

I dette årti var vintrene milde og en række arter har overlevede udendørs. I de sydlige egne af landet kunne man se eukalyptustræer i adskillige haver; både med voksenblade og blomster. I særdeleshed må nævnes Frank Dirons have på Fanø hvor der ca. 5 år groede en flot eukalyptus-allé med træer sået i 2005. Jeg startede selv i 2002 og havde efter nogle år afprøvet ca. 25 arter. I Botanisk Have i København blev der plantet en enkelt art ud omkring 2002 og mere end 10 andre arter nogle år senere. Desuden  voksede der flere pæne yngre eukalyptustræer i parken i Strøby Egede syd for Køge.


2010-2013. Kolde vintre
Så blev der renset ud. Alle træer frøs ned eller døde og interessen for eukalyptusdyrkning i Danmark faldt.


2013 - Går det, så går det ..
Og så kom de milde vintre igen. Nu holder vi vejret og håber det bedste, men naturligvis får vi en eller flere kolde vintre igen på et tidspunkt - Global opvarmning eller ej - da vejret helt naturligt svinger fra år til år.
 

Forside

www.eucalyptus.dk   -   Eukalyptus i Danmark

Copyright Martin Reimers 2023                   Tlf.: 53 80 19 58                  E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk